Title: Нацыянальна-адметныя і культурна-інфармацыйныя адзінкі беларускай мовы
Authors: Лещинская, О.А.
Keywords: фразеалагізм
гастранамічны код культуры
кампанент
культурная і нацыянальная інфармацыя
сімволіка
вобраз
экспрэсіўнасць
ацэнка
phraseologism
gastronomic code of culture
component
cultural and national information
symbolic
image
expressivity
evaluation
Issue Date: 2022
Publisher: Гомельский государственный университет им. Ф. Скорины
Citation: Ляшчынская, В.А. Нацыянальна-адметныя і культурна-інфармацыйныя адзінкі беларускай мовы / В.А. Ляшчынская // Известия Гомельского государственного университета имени Ф. Скорины. Сер.: Гуманитарные науки. - 2022. - № 1 (130). - С. 97-102.
Abstract: У артыкуле прадстаўлены вынікі аналізу вобразаў фразеалагізмаў дыялектнай і літаратурнай беларускай мовы з кампанентам-найменнем гатаваных рэдкіх страў як рэпрэзентантаў гастранамічнага кода культуры беларусаў, у якіх праз аналогію з вобразамі страў (баланда, боршч, булён, зацірка, кісель, панцак, поліўка, халаднік) выражаюцца і характарызуюцца ўяўленні чалавека аб розных баках яго жыцця, найперш аб самім сабе, выяўляючы нацыянальнае бачанне свету, культурную інфармацыю народа. In the article the results of the analysis of the images concerning phraseologisms of dialectical and literary Belarusian language with the component-name of the cooked rare dishes as representatives of the gastronomic code of culture of Belarusians, in which through analogy with the images of dishes (skilly, borsch, broth, zatsirka, kissel, pantsak, poliuka, khaladnik) the views of a person about different aspects of his life, primarily about himself, are expressed and characterized, revealing national worldview and cultural information of the nation.
URI: http://elib.gsu.by/jspui/handle/123456789/36002
Appears in Collections:Известия ГГУ им. Франциска Скорины. Гуманитарные науки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ляшчынская_Нацыянальна-адметныя.pdf234.93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.