Title: Влияние культур ностока на рост и развитие проростков огурцов
Other Titles: The influence of Nostoc crops on the growth and development of cucumber seedlings
Authors: Бачура, Ю.М.
Новикова, А.А.
Bachura, Yu.M.
Novikova, A.A.
Keywords: цианобактерии
биоудобрения
почва
фитоэффект
симулирующее действие
огурцы
Issue Date: 2020
Citation: Бачура, Ю.М. Влияние культур ностока на рост и развитие проростков огурцов = The influence of Nostoc crops on the growth and development of cucumber seedlings / Ю.М. Бачура, А.А. Новикова, Гомельский государственный университет им. Ф. Скорины // Веснік Гродзенскага дзяржаўнага ўніверсітэта імя Янкі Купалы. Серыя 5. Эканоміка. Сацыялогія. Біялогія. - 2020. - Том 10. - № 3. - С. 124-132.
Abstract: Во введении описана проблема рационального использования ресурсов почвы. Отмечено, что почвенные цианобактерии имеют огромный потенциал в данной области. Цианобактерии способны улучшать структуру почвы, выделять ряд активных веществ, которые стимулируют жизнедеятельность многих полезных микроорганизмов почвы. В основной части приведена методика исследований, описано проведение серии экспериментов по изучению влияния цианобактерии рода Nostoc на рост и развитие огурцов: без предварительного замачивания семян, с предварительным замачиванием семян на 1, 2 и 4 ч. Наибольшие показатели энергии прорастания и всхожести семян выявлены в эксперименте без предварительного замачивания семян – (98–100) %. Максимальные показатели средней длины проростков были зафиксированы в вариантах опыта с культурами ностока: в эксперименте без предварительного замачивания семян в варианте опыта с исходной культурой цианобактерии длина проростков составила 178,70 мм, в эксперименте с предварительным замачиванием семян на 1 час в варианте опыта с разбавленной культурой цианобактерии – 180,92 мм. Максимальные средние массы проростков отмечены в эксперименте без предварительного замачивания семян в вариантах опыта с исходной и разбавленной культурами Nostoc (0,379 и 0, 342 г соответственно). Наибольшие фитоэффекты с учетом средних величин отмечены в вариантах опыта с предварительным замачиванием семян на 1 ч – 43–52 % по длине и 27–60 % по массе проростков. В заключении отмечено, что цианобактерии рода Nostoc оказывают статистически подтвержденное стимулирующее действие на рост и развитие проростков огурцов. Выявлено, что культуры ностока имеют фитопатогенный эффект при выращивании огурцов. Результаты исследования могут быть применены при изучении биотехнологического потенциала цианобактерий, перспективных для использования в качестве биоудобрений и/или для получения стимуляторов роста высших растений. The introduction describes the problem of rational use of soil resources. It has been noted that soil cyanobacteria have enormous potential in this area. Cyanobacteria are able to improve the structure of the soil, secrete a number of active substances that stimulate the vital activity of many beneficial soil microorganisms. In the main part, the research technique is described, a series of experiments is described to study the effect of cyanobacteria of the genus Nostoc on the growth and development of cucumbers: without preliminary soaking of seeds, with preliminary soaking of seeds for 1 hour, 2 hours and 4 hours. As a result of the experiments, the statistically confirmed stimulating effect of cyanobacteria of the genus Nostoc on the growth and development of cucumber seedlings was established. The highest energy indices of seed germination and germination were revealed in the experiment without preliminary soaking of seeds – (98–100) %. The maximum average lengths of seedlings were recorded in the variants of the experiment with Nostoc cultures. In the experiment without preliminary soaking of seeds in the experiment with the initial culture of cyanobacteria, the length of the seedlings was 178.70 mm, in the experiment with preliminary soaking of the seeds for 1 hour in the experiment with diluted culture of cyanobacteria – 180.92 mm. The maximum average masses of seedlings were observed in the experiment without preliminary soaking of seeds in the experimental variants with the initial and diluted Nostoc cultures (0.379 g and 0.342 g, respectively). The greatest phytoeffects, taking into account average values, were noted in the experimental variants with preliminary soaking of seeds for 1 hour – 43–52 % in length and 27–60 % in weight of seedlings. In conclusion, it was noted that cyanobacteria of the genus Nostoc have a statistically confirmed stimulating effect on the growth and development of cucumber seedlings. It was revealed that the cultures Nostoс have a phytopathogenic effect when growing cucumbers. The results of the study can be applied to study the biotechnological potential of cyanobacteria promising for use as biofertilizers and/or to obtain growth stimulators of higher plants.
URI: http://elib.gsu.by/jspui/handle/123456789/38340
Appears in Collections:Статьи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ВЛИЯНИЕ КУЛЬТУР НОСТОКА.pdf763.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.