Title: Влияния биопрепаратов на численность агрономически полезных групп микроорганизмов в посевах озимой ржи
Other Titles: Influence of biological preparations on the number of agronomically useful groups of microorganisms in winter rye
Authors: Дайнеко, Н.М.
Тимофеев, С.Ф.
Концевая, И.И.
Козел, М.С.
Daineko, N.M.
Timofeev, S.F.
Kontsevaya, I.I.
Kozel, M.S.
Keywords: микроорганизмы
численность
микробные биопрепараты
дерново-подзолистая легкосуглинистая почва
microorganisms
abundance
microbial biopreparations
sod-podzolic light loamy soil
Issue Date: 2022
Citation: Влияния биопрепаратов на численность агрономически полезных групп микроорганизмов в посевах озимой ржи / Н.М. Дайнеко и др. // Эпоха науки. - 2022. - №29. - С. 3-11.
Abstract: Объектом исследований являлась биологическая активность агрономически полезных групп микроорганизмов при обработке микробными биопрепаратами «Полибакт», «Гордебак» и «Ресойлер» посевов озимой ржи. Проведенные исследования показали, что внесение микробных биопрепаратов увеличило численность изучаемых агрономически полезных групп в посевах озимой ржи по сравнению с контролем в 1,2-1,7 раза. При обработке посевов озимой ржи на дерново-подзолистой легкосуглинистой почве микробными биопрепаратами «Полибакт», «Гордебак» и «Ресойлер» количество агрономически полезных групп микроорганизмов: фосфатмобилизирующих бактерий; бактерий, усваивающих минеральный азот; аммонифицирующих; олигонитрофильных; олиготрофных бактерий зависела от фазы развития озимой ржи. Наибольшая численность отмечена в фазе цветения, что в среднем в 1,1-1,3 раза выше, чем в фазе выхода в трубку и в 1,2-1,3 раза в фазе восковая спелость. The object of research was the biological activity of agronomically useful groups of microorganisms during the treatment of winter rye crops with microbial biological preparations "Polybakt", "Gordebak" and "Resoiler". The conducted studies showed that the introduction of microbial biological products increased the number of agronomically useful groups studied in winter rye crops compared to the control by 1.2-1.7 times. During the treatment of winter rye crops on soddy-podzolic light loamy soil with microbial biological preparations "Polybakt", "Gordebak" and "Resoiler" the number of agronomically useful groups of microorganisms: phosphatemobilizing bacteria; bacteria that absorb mineral nitrogen; ammonifying; ligonitrophilic; oligotrophic bacteria depended on the development phase of winter rye. The largest number was noted in the flowering phase, which is on average 1.1-1.3 times higher than in the booting phase and 1.2-1.3 times in the wax ripeness phase.
URI: https://elib.gsu.by/handle123456789/65420
Appears in Collections:Статьи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дайнеко_Влияние.pdf518.53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.