Title: | Влияние состава и условий золь-гель процесса на свойства сегнетоэлектрических тонких пленок титаната бария-стронция |
Other Titles: | Influence of the composition and conditions of the sol-gel process on the properties of barium-strontium titanate ferroelectric thin films |
Authors: | Хахомов, С.А. Семченко, А.В. Сидский, В.В. Васькевич, В.В. Маевский, А.А. Тюленкова, О.И. Гайшун, В.Е. Коваленко, Д.Л. Пахомов, О.В. Еськов, А.В. Старков, А.А. Холкин, А.Л. Пилипенко, В.А. Khakhomov, S.A. Semchenko, A.V. Sidsky, V.V. Vaskevich, V.V. Maevsky, A.A. Tyulenkova, O.I. Gaishun, V.E. Kovalenko, D.L. Pakhomov, O.V. Es’kov, A.V. Starkov, A.A. Kholkin, A.L. Pilipenko, V.A. |
Keywords: | пленки BST золь-гель метод сегнетоэлектрики гидролиз поликонденсация отжиг сегнетоэлектрические свойства BST films sol-gel method ferroelectrics hydrolysis polycondensation annealing ferroelectric properties |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Гомельский государственный университет имени Ф. Скорины |
Citation: | Влияние состава и условий золь-гель процесса на свойства сегнетоэлектрических тонких пленок титаната бария-стронция / С.А. Хахомов [и др.] // Проблемы физики, математики и техники. Сер.: Физика. - 2021. - № 4 (49). - С. 45-50. |
Abstract: | Представлены результаты исследования влияния особенностей синтеза золь-гель методом, состава и термообработки на микроструктуру, топографию поверхности и сегнетоэлектрические свойства тонких золь-гель пленок BaᵪSr₁₋ᵪTiO₃ (x = 0,8; 0, 9; 1). The results of study of the influence of the features of sol-gel synthesis, composition and thermal treatment on the microstructure, surface topography and ferroelectric properties of BaᵪSr₁₋ᵪTiO₃ (x = 0,8; 0,9; 1) thin sol-gel films are presented. |
URI: | http://elib.gsu.by/jspui/handle/123456789/34143 |
Appears in Collections: | Проблемы физики, математики, техники. Физика |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Хахомов_Влияние.pdf | 2.94 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.