Title: Бактерицидные свойства янтаря и янтарной кислоты в отношении золотистого стафилококка
Other Titles: Bactericidal properties of amber and succinic acid in relation to staphylococcus aureus
Authors: Дегтярёва, Е.И.
Петровская, Т.А
Веялкина, Н.Н.
Лебедев, Н.А.
Лебедев, А.Н.
Зинкевич, Д.Д.
Degtyareva, E.I.
Petrovskaya, T.A.
Veyalkina, N.N.
Lebedev, N.A.
Lebedev, A.N.
Zinkevich, D.D.
Keywords: янтарь
янтарная кислота
экстракт
противомикробная активность
Staphylococcus aureus
amber
succinic acid
extract
antimicrobial activity
Issue Date: 2022
Publisher: Новгородский гос. университет имени Ярослава Мудрого
Citation: Бактерицидные свойства янтаря и янтарной кислоты в отношении золотистого стафилококка / Е.И. Дегтярева [и др.] // Вестник НовГУ. Сер.: Медицинские науки. - 2022. - №2(127). - С.69-75.
Abstract: Целью данной работы было исследование антимикробных свойств необработанного балтийского янтаря и янтарной кислоты в отношении S. aureus. Выявлена противомикробная активность спиртового и ацетонового экстрактов из необработанного янтаря и водного раствора янтарной кислоты в отношении таких клинических изолятов Staphylococcus aureus, как БС-1, БС-9, БС-12, БС-19, выделенных от госпитализированных пациентов (МПК от 2500 мкг/мл до 5000 мкг/мл), и эталонного штамма из американской коллекции типовых культур S. aureus АТСС 29213 (МПК — 2500 мкг/мл). При экспериментальном моделировании кишечной стафилококковой инфекции у мышей установлен положительный эффект янтарной кислоты в отношении клинического изолята S. aureus (БС-9). Количество S. aureus в содержимом кишечника уменьшилось у всех экспериментальных животных (2,35×104) по сравнению с животными положительного контроля (8,58×105). Минимальная ингибирующая концентрация водного раствора янтарной кислоты в отношении S. aureus соответствует значению 2,5 мг/мл. = The purpose of this work was to study the antimicrobial properties of untreated Baltic amber and succinic acid in relation to S. aureus. The antimicrobial activity of alcohol and acetone extracts from untreated amber and an aqueous solution of succinic acid was revealed against such clinical isolates of Staphylococcus aureus as: BS-1, BS-9, BS-12, BS-19, isolated from hospitalized patients (MIC — from 2500 µg/ml to 5000 µg/ml) and a reference strain from the American type culture collection S. aureus ATCC 29213 (MIC — 2500 µg/ml). In experimental modeling of intestinal staphylococcal infection in mice, a positive effect of succinic acid on the clinical isolate of S. aureus (BS-9) was established. The amount of S. aureus in the intestinal content decreased in all experimental animals (2.35×104) compared to positive control animals (8.58×105). The minimum inhibitory concentration of an aqueous solution of succinic acid in relation to S. aureus corresponds to the value of 2.5 mg/ml.
URI: http://elib.gsu.by/jspui/handle/123456789/63858
Appears in Collections:Статьи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Бактерицидные свойства янтаря.pdf4.8 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.