Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДайнеко, Н.М.-
dc.contributor.authorТимофеев, С.Ф.-
dc.contributor.authorКонцевая, И.И.-
dc.contributor.authorКозел, М.С.-
dc.contributor.authorDaineko, N.M.-
dc.contributor.authorTimofeev, S.F.-
dc.contributor.authorKontsevaya, I.I.-
dc.contributor.authorKozel, M.S.-
dc.date.accessioned2024-02-15T12:58:00Z-
dc.date.available2024-02-15T12:58:00Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationВлияния биопрепаратов на численность агрономически полезных групп микроорганизмов в посевах озимой ржи / Н.М. Дайнеко и др. // Эпоха науки. - 2022. - №29. - С. 3-11.ru
dc.identifier.urihttps://elib.gsu.by/handle123456789/65420-
dc.description.abstractОбъектом исследований являлась биологическая активность агрономически полезных групп микроорганизмов при обработке микробными биопрепаратами «Полибакт», «Гордебак» и «Ресойлер» посевов озимой ржи. Проведенные исследования показали, что внесение микробных биопрепаратов увеличило численность изучаемых агрономически полезных групп в посевах озимой ржи по сравнению с контролем в 1,2-1,7 раза. При обработке посевов озимой ржи на дерново-подзолистой легкосуглинистой почве микробными биопрепаратами «Полибакт», «Гордебак» и «Ресойлер» количество агрономически полезных групп микроорганизмов: фосфатмобилизирующих бактерий; бактерий, усваивающих минеральный азот; аммонифицирующих; олигонитрофильных; олиготрофных бактерий зависела от фазы развития озимой ржи. Наибольшая численность отмечена в фазе цветения, что в среднем в 1,1-1,3 раза выше, чем в фазе выхода в трубку и в 1,2-1,3 раза в фазе восковая спелость. The object of research was the biological activity of agronomically useful groups of microorganisms during the treatment of winter rye crops with microbial biological preparations "Polybakt", "Gordebak" and "Resoiler". The conducted studies showed that the introduction of microbial biological products increased the number of agronomically useful groups studied in winter rye crops compared to the control by 1.2-1.7 times. During the treatment of winter rye crops on soddy-podzolic light loamy soil with microbial biological preparations "Polybakt", "Gordebak" and "Resoiler" the number of agronomically useful groups of microorganisms: phosphatemobilizing bacteria; bacteria that absorb mineral nitrogen; ammonifying; ligonitrophilic; oligotrophic bacteria depended on the development phase of winter rye. The largest number was noted in the flowering phase, which is on average 1.1-1.3 times higher than in the booting phase and 1.2-1.3 times in the wax ripeness phase.ru
dc.language.isoruru
dc.subjectмикроорганизмыru
dc.subjectчисленностьru
dc.subjectмикробные биопрепаратыru
dc.subjectдерново-подзолистая легкосуглинистая почваru
dc.subjectmicroorganismsru
dc.subjectabundanceru
dc.subjectmicrobial biopreparationsru
dc.subjectsod-podzolic light loamy soilru
dc.titleВлияния биопрепаратов на численность агрономически полезных групп микроорганизмов в посевах озимой ржиru
dc.title.alternativeInfluence of biological preparations on the number of agronomically useful groups of microorganisms in winter ryeru
dc.typeArticleru
dc.identifier.udk631.847.2:631.461:633.16-
dc.rootЭпоха наукиru
dc.number29ru
Appears in Collections:Статьи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дайнеко_Влияние.pdf518.53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.