Title: Нитрат-ионы в продукции растениеводства
Other Titles: Nitrate ions in plant production
Authors: Хаданович, А.В.
Зайцева, А.Д.
Khadanovich, A.V.
Zaytseva, A.D.
Keywords: карбамид
нитрат-ионы
коэффициент
семейство
поглощение,
Бобовые
Тыквенные
Зонтичные
carbamide
nitrate ions
coefficient
family
absorption
Legumes
Pumpkin
Umbrella
Issue Date: 2022
Citation: Хаданович, А.В. Нитрат-ионы в продукции растениеводства / А.В. Хаданович, А.Д. Зайцева // Эпоха науки. - 2022 - №32 - С. 372-375.
Abstract: В статье рассмотрены вопросы, посвященные одной из важных проблем современной биологии. Показано, что применение карбамида повышает количества нитрат-ионов в растениях различных семейств. Рассчитанные значения коэффициентов биологического накопления свидетельствуют об избирательности растений в зависимости от видовой принадлежности к накоплению нитрат-ионов и содержанию количества ионов в почве изучаемого участка. Максимальные значения коэффициентов биологического накопления отмечены для сельдерея семейства Зонтичные, минимальные - для спаржевой фасоли семейства Бобовые. The article deals with issues related to one of the important problems of modern biology. It has been shown that the use of carbamide increases the amount of nitrate ions in plants of various families. The calculated values of biological accumulation coefficients indicate the selectivity of plants depending on the species belonging to the accumulation of nitrate ions and the content of the number of ions in the soil of the studied site. The maximum values of biological accumulation coefficients were noted for celery of the Umbrella family, the minimum values for asparagus beans of the Legumes family.
URI: https://elib.gsu.by/handle123456789/65581
Appears in Collections:Статьи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Хаданович_Нитрат-ионы.pdf55.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.