Title: Определение размеров частиц дисперсной фазы наноструктурированых фосфолипидов в нативных маслах растительного происхождения
Other Titles: Particles sizes determination of the nanostructured phospholipides dispersed phase in plant origin native oils
Authors: Михайловский, И.С.
Матвейко, Н.П.
Мельникова, Г.Б.
Волнянко, Е.Н.
Бабодей, В.Н.
Пчельникова, А.В.
Mikhalovsky, J.S.
Matveyko, M.P.
Melnikova, G.B.
Volnyanko, E.N.
Babodey, V.N.
Pchelnikova, A.V.
Keywords: спектрофотометрия
атомно-силовая микроскопия
фосфолипиды
наноструктуры
технологические среды
spectrophotometry
atomic force microscopy
phospholipids
nanostructures
technological substances
Issue Date: 2019
Publisher: Гомельский государственный университет имени Ф.Скорины
Citation: Определение размеров частиц дисперсной фазы наноструктурированых фосфолипидов в нативных маслах растительного происхождения = Particles sizes determination of the nanostructured phospholipides dispersed phase in plant origin native oils / И.С. Михайловский [и др.] // Проблемы физики, математики и техники. Сер.: Физика. - 2019. - № 4 (41). - С. 23-27.
Abstract: Предложен способ получения фосфолипидного концентрата из растительных масел и метод определения размерных характеристик дисперсной фазы из фосфолипидных структур. С использованием светорассеяния и атомно-силовой микроскопии установлено, что дисперсная фаза фосфолипидной суспензии образована структурами с линейными размерами частиц, не превышающими 100 нм. Метод получения фосфолипидов в виде наносуспензий может быть положен в основу новых технологий получения фосфолипидных концентратов как источников эмульгаторов для пищевой промышленности, технологических сред, а также переработки масличного сырья. A method for obtaining phospholipid concentrate from vegetable oils and a method for determining the size characteristics of the dispersed phase from phospholipid structures are proposed. It was found with light scattering and atomic force microscopy that the dispersed phase of the phospholipid suspension was formed by structures with linear particle sizes not exceeding 100 nm. The method of obtaining phospholipids in the nanosuspension form can be the basis for new technologies of phospholipid concentrates as sources of emulsifiers for the food industry, technological substance, as well as processing of oilseeds.
URI: http://elib.gsu.by/handle/123456789/7991
ISSN: 2077-8708
Appears in Collections:Проблемы физики, математики, техники. Физика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Михайловский_Проблемы_2019_4.pdf637.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.